DESPRE MIŞCARE

Ce este Mişcarea pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii?

VHEMT (pronunţat vehement) este o mişcare, nu o organizaţie. Este o mişcare propusă de oameni cărora le pasă de viaţa pe planeta Pământ. Nu suntem o adunătură de mizantropi şi anti-sociali sau de dezaxaţi malthusieni care se delectează in mod morbid de fiecare dată când un dezastru loveşte umanitatea. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Extincţia voluntară a umanităţii este alternativa umanitară a dezastrelor umane.

N-o ţinem întruna despre felul cum specia umană s-a arătat a fi un parazit lacom şi amoral al acestei planete care a fost cândva sănătoasă. Acest negativism nu oferă nici o soluţie ororilor inexorabile cauzate de activitatea umană.

Mişcarea prezinta mai degrabă o alternativă încurajantă exploatării iraţionale şi distrugerii în masă a ecosistemului Pământului.

După cum ştiu bine Voluntarii VHEMT, alternativa optimistă a extincţiei a milioane de specii de plante şi animale este extincţia voluntară a unei singure specii: Homo sapiens... adică noi.

De fiecare dată când unul dintre noi decide să nu mai adauge un altul dintre noi la miliardele care ocupă deja această planetă devastată, o nouă rază de speranţă răzbate în întuneric.

Când toţi oamenii vor fi ales să nu mai procreeze, biosfera terestră se va putea întoarce la gloria sa trecută şi toate creaturile rămase vor fi libere să trăiască, să evolueze (dacă cred în evoluţie) şi poate să se stingă, precum multe alte "experimente" ale mamei naturi de-a lungul timpului.

Trebuie să participăm cu toţii.

Visualize Voluntary Human Extinction

Desen de Nina Paley
Colorare Aaron Hackmann


Chiar sunteţi serioşi?

Suntem cu adevărat vehemenţi.

Mulţi văd umor în Mişcare şi cred că nu putem fi serioşi în privinţa extincţiei umanităţii, dar în ciuda seriozităţii atât a situaţiei cât şi a mişcării, este totuşi loc pentru umor. De fapt, fără umor, starea Pământului devine insuportabil de deprimantă -- puţin amuzament uşurează gravitatea.

Într-adevăr, extincţia accelerată a faunei şi zecile de mii de copii care mor în fiecare zi nu sunt subiecte amuzante, dar nici râsul nici lamentarea nu vor schimba ceea ce se întâmplă. Măcar să ne distrăm puţin în timp ce muncim pentru o lume mai bună.

În plus, a reda Pământului splendoarea sa naturală şi a pune capăt suferinţelor inutile ale umanităţii sunt gânduri fericite -- nu are sens să deprimăm.


Voluntarii speră să reuşească?

Voluntarii VHEMT sunt realişti. Ştim că n-o să apucăm ziua când nu vor mai fi fiinţe umane pe planetă. Obiectivul nostru este unul de termen lung.

S-a afirmat că probabilitatea ca toţi oamenii să se poarte voluntari pentru a nu mai procrea este ori mică ori nulă. Şansele sunt poate împotriva prezervării vieţii pe Pământ dar decizia de a nu mai procrea rămâne cea corectă din punct de vedere moral. Într-adevăr, probabilitatea eşecului nostru de a evita pieirea masivă pe care o pregăteşte umanitatea este un motiv foarte bun de a nu mai condamna pe încă unul dintre noi la viaţă. Viitorul nu mai este ce era odată.

Chiar dacă şansele noastre de reuşită ar fi doar una dintr-o sută, suntem datori să încercăm. A renunţa şi a permite umanităţii să-şi continue cursul este inacceptabil. Miza este mult prea mare.

Mişcarea poate fi considerată un succes de fiecare dată când încă unul dintre noi se poartă voluntar să nu mai proceeze. Suntem schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume.


VHEMT are duşmani?

După ce am văzut sute de seriale în care eroul pozitiv îl snopeşte pe eroul negativ, este tentant să privim lumea reală cu aceeaşi mentalitate maşinală şi simplistă. Am putea să căutam un duşman pe care să-l atacăm pentru a ne apăra cauza dreaptă, dar în realitate duşmanul nostru nu poate fi snopit.

De fapt adevăraţii "duşmani" sunt lăcomia, ignoranţa şi opresiunea. Putem realiza mai mult promovând generozitatea, conştiinţa şi libertatea decât luptându-ne cu un inamic fictiv.

Se vor face mari progrese spre îmbunătăţirea calităţii vieţii pe Pământ prin contracararea lăcomiei cu responsabilitate, a ignoranţei cu educaţie şi a opresiunii cu libertate.

În loc să dăm întâlnire celor răi în stradă la ora prânzului pentru a regla situaţia cu pistoalele, de ce să nu-i invităm la saloon ca să discutăm?

Exemple de unitate (în engleză)


Care este poziţia oficială a VHEMT?

Dat fiind că Mişcarea pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii nu este o fiinţă cu creier şi gură, nu poate lua poziţii, nici avea opinii. Nu poate să dezbată, să spună oamenilor ce să facă şi nici să fie atacată pentru aceasta.

Extincţia voluntară a umanităţii este un concept care se adaugă la sistemele de gândire existente, nu un cod de conduită complex. Nu există nici un comitet care să decidă ce pozitie trebuie să adopte toţi ceilalţi.

Cea mai mare parte a Voluntarilor aderă la filozofia încarnată în sloganul: "Să trăim mult şi să dispărem" (în engleză "May we live long and die out"), dar dacă cineva nu vrea să trăiască mult, e treaba lui. Singura condiţie pentru a deveni Voluntar sau Suporter VHEMT este de a nu mai adăuga o altă fiinţă umană la populaţie. Un cuplu poate aştepta un copil şi decide să devină VHEMT. Această nouă fiinţă umană ar fi ultima pe care ar mai produce-o. Suporterii VHEMT nu sunt neapărat în favoarea extincţiei, dar sunt de acord că nici unul dintre noi nu mai trebuie creat în acest moment.

Voluntarii sunt atât de diferiţi în ce priveşte opiniile lor religioase, politice şi filozofice încât ar fi învrăjbitor să începem să formulăm poziţii oficiale ale Mişcării. Atenţie la dogme. Ne exprimăm cu propriile noastre voci.


Când şi cum a fost creat VHEMT?

Rădăcinile VHEMT sunt la fel de adânci ca istoria unamă. Potenţial pentru o mişcare pentru extincţia voluntară a umanităţii există de când există omul.

Când oamenii Erei Glaciare vânau animale până la extincţie, măcar unul dintre ei trebuie să fi mormăit de nedumerire. Când Cornul Fertil a devenit un deşert arid şi Cedrii Libanului au fost sacrificaţi pentru a construi temple, cineva trebuie să se fi gândit "e semn rău". Când romanii şi-au alimentat imperiul extrăgând resurse de peste tot, cineva cu siguranţă a remarcat că "Humanus non gratis", sau ceva de genul acesta. Cineva trebuie să-şi fi dat seama că planeta ar duce-o mai bine fără această hoardă cu multe treburi.

Cineva, adică în afară de dumnezeul din Orientul Mijlociu, Yahweh/Jehovah/Allah. Tradiţia povesteşte cum, în vremuri preistorice, acest dumnezeu creator şi-a dat seama de greşeala pe care a făcut-o creând oamenii şi intenţiona să ne şteargă de pe faţa pământului, dar într-un moment de slăbiciune a cruţat o familie. Oops! (Genesis 6:1-22).

Povestea lui Atrahasis, un mit Sumerian amintit într-un text babilonian, relatează cum mai mulţi zei conspirau să debaraseze pământul de creaturile supărătoare pe care le modelaseră din lut. Un zeu viclean îl sfătuieşte pe un om să construiască o barcă înainte de potop, iar restul este istoria noastră.

Noi numim Mişcarea VHEMT, dar cu siguranţă a primit şi alte nume de-a lungul timpului. Din câte ştim, nici unul nu a fost consemnat.

Trebuie să fie milioane de oameni pe glob care ajung în mod independent la aceeaşi concluzie. O mare parte dintre Voluntarii de astăzi erau deja extincţionişti vehemenţi înainte de a afla despre titlul "VHEMT".

Adevărata origine a Mişcării poate fi găsită în abundenţa naturală a dragostei şi a logicii în fiecare dintre noi. Simţul nostru înnăscut de dreptate ne îndrumă spre o alegere responsabilă.


Cine este fondatorul?

Nimeni nu este fondatorul VHEMT. Les U. Knight a dat numele "Voluntary Human Extinction Movement" unei filozofii sau unei viziuni asupra lumii care a existat de când omul este sapiens. Este un nivel de conştiinţă care a fost atins în mod independent în multe locuri de-a lungul timpului, dar se pierduse în pronatalismul societăţilor.

Ca şi milioane de alţi oameni, Les a urmat o logică simplă, îndrumat de dragoste, şi a ajuns la concluzia că Gaia ar duce-o mai bine fără oameni. El ar putea fi considerat descoperitorul, întrucât a identificat Mişcarea, dându-i un nume, deşi fiecare dintre noi găseşte adevărul pentru sine.

Cu toate că Les a devenit cunoscut la nivel internaţional ca purtătorul de cuvânt al Mişcării, nimeni nu poate vorbi pentru toţi Voluntarii. Nu există nici o poziţie oficială pe teme care depăşesc ceea ce implică numele Mişcării.


Avem copii. Putem totuşi să aderăm?

Copiii de azi sunt destinul de mâine. Copiii noştri au potenţialul de a dobândi conştiinţa necesară pentru a inversa cursul civilizaţiei şi a începe restaurarea biosferei Pământului. Majoritatea au nevoie de ajutorul nostru pentru a-şi împlini potenţialul.

Bineînţeles că sunteţi beneveniţi. Nu veţi fi singuri. Când ajung la perspectiva VHEMT, oamenii decid să nu mai adauge alţi membri la familia umană existentă. Nu fac presiuni asupra copiilor lor ca să le dea nepoţi şi ar putea chiar să-i încurajeze să facă alegeri responsabile în privinţa fertilităţii lor.

Nu are rost să ne simţim vinovaţi pentru trecut. Vinovăţia nu duce la soluţii pozitive. A fi VHEMT nu are nimic de-a face cu trecutul. Voluntarii vor să prezerve viitorul vieţii pe Pământ.


Există oameni care sunt împotriva VHEMT?

La prima vedere, unii oameni presupun că Voluntarii şi Suporterii VHEMT urăsc oamenii şi că vrem ca toată lumea să se sinucidă sau să fie victime ale unor ucideri în masă. Este uşor să uiţi că un alt mijloc de a reduce numărul nostru este pur şi simplu de a nu mai procrea. A face copii pare a fi o pată oarbă în perspectiva noastră asupra vieţii.

Ideea de a ne abţine în mod voluntar de la procreare este adesea respinsă fără multă considerare. Exemplele următoare sunt tratate în alte secţiuni ale acestui site:

Cu toate acestea, dacă oricare dintre noi se gândeşte la situaţie suficient de mult şi depune efortul de a depăşi ideile inculcate de societate pentru a gândi clar, vom ajunge practic la aceeaşi concluzie: ar trebui să ne stingem în mod voluntar pentru binele umanităţii şi al planetei.

VHEMT este bineînţeles împotriva extincţiei involuntare a oricărei specii, precum şi împotriva oricăror eforturi de încurajare a exterminării umane. Există în prezent eforturi concertate susţinând aceste două orori. De exemplu:

Cele de mai sus ar putea fi numite Mişcarea Teroristă pentru Exterminarea Umanităţii (THEM în engleză) dar ar însemna să lipim etichete şi ar încuraja o atitudine "Ei (Them în engleză) sau Noi".

VHEMT se opune acţiunilor acestor oameni dar ne îndoim că oricare din ei s-ar obosi să ne întoarcă favoarea. Într-adevăr, nu prea are rost să te opui unei mişcări voluntare care nu face rău nimănui şi aduce foloase tuturor.

Cred că extincţia voluntară a umanităţii este o greşeală sau mai rău. (în engleză)


Cum pot să ader?

A fi VHEMT este o stare de spirit. Pentru a adera este suficient să alegeţi să nu vă mai reproduceţi. Pentru unii aceasta este o decizie uşoară. Pentru alţii este un subiect de discuţie. Dar pentru mulţi, aderarea la Mişcare înseamnă un sacrificiu personal imens.

Mişcarea pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii nu este o organizaţie; prin urmare nici o cotizaţie nu este reclamată. Suntem milioane de oameni, fiecare făcând ceea ce crede mai bine. Alăturaţi-vă altor Voluntari şi Suporteri VHEMT.


Noutăţi despre Mişcare

Site-ul este disponibil din iulie 1996. Oameni de pe tot globul vizitează aceste pagini, cu traduceri în mai multe limbi. Se spune că "Nimic nu este mai puternic decât o idee căreia i-a venit timpul". Mişcarea are cu siguranţă avânt şi asta este ceea ce contează.

Pe 5 Martie 2010 a fost publicat în ziarul România Libera un articol intitulat Mişcarea pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii: "Nu avem dreptul să mai aducem copii pe lume" care prezintă mesajul mişcării şi include interviuri cu doi voluntari români şi cu Les Knight.

Un nou imbold s-a adăugat avântului nostru pe 5 septembrie 2009, când emisiunea Focus Earth pe Discovery Channel a prezentat soluţia Mişcării pentru Extincţia Voluntară a Umanităţii în episodul despre supra-populaţie. Interviul lui Bob Woodruff cu Les Knight şi Nina Paley pot fi vizionate online: "No More Children."

Bob si Les
Bob Woodruff discută cu Les Knight despre procrearea umană în Portland, Oregon, SUA

De Ziua Pământului 2009, Laura Ingraham l-a primit pe Les la programul ei radio, înaintea lui Steven Milloy, autorul cărţii Iadul verde: cum ecologistii plănuiesc să-ţi controleze viaţa şi ce poţi face pentru a-i opri. Nu, nu e intenţionată ca parodie.

Pe 3 iulie 2008, într-o emisiune de o jumătate de oră, Stephanie Potter l-a intervievat pe Les despre VHEMT. Arhivat la: Zona de recuperare.

În cartea best-seller 2007 a revistei Time la categoria non-ficţiune, Lumea fără noi, Alan Weisman prezintă perspectiva VHEMT.

Pe 16 noiembrie 2005 un articol în SF Gate, Cronica din San Francisco online de Gregory Dicum: "GREEN Maybe None: Is having a child - even one - environmentally destructive?" (A avea un copil - chiar şi numai unul - este destructiv pentru mediu?) a fost preluat de UPI (United Press International), apărând în multe ziare.

Les a fost invitat la numeroase emisiuni radio pentru a da interviuri şi, uneori, pentru a răspunde apelurilor ascultătorilor. Les a fost invitat la emisiunea radio "FOX News Live With Alan Colmes" (FOX News în direct cu Alan Colmes) pe 29 noiembrie 2005. De asemenea, Alan l-a invitat pe Les la două emisiuni ale sale de Ziua Pământului, pe 27 aprilie 2004 şi 22 aprilie 2005. La aceste emisiuni s-au primit apeluri din toată America de Nord. Les a intervenit din nou la emisiunea lui Alan pe 2 februarie 2009.

Pe 2 decembrie 2005, Les a participat la un program TV pe MSNBC, The Situation with Tucker Carlson (Situaţia cu Tucker Carlson), într-o secţiune numită "Confruntare cu Mişcarea pentru Extincţia [Voluntară a] Umanităţii". Deşi Tucker nu a fost în întregime de acord cu VHEMT, întrebările lui au permis ca ideile principale să fie împărtăşite cu telespectatorii. O transcriere şi înregistrarea video pot fi consultate pe site-ul lor. Comentariul final al lui Tucker: "Ce să spun, este lucrul cel mai penibil pe care l-am auzit vreodată, dar dumneavoastră sunteţi unul dintre cei mai joviali invitaţi pe care i-am avut vreodată. Nu ştiu cum să -- cum cele două se împacă, dar apreciez că aţi venit. Mulţumesc mult."

Un obiectiv major al site-ului nostru este să promoveze mişcarea de conştiinţă în privinţa populatiei, conştiinţă care pare a se fi oprit şi poate chiar regresează spre nivelul de acum 35 de ani. Grupurile progresiste în privinţa conştiinţei despre populaţie pledează pentru un copil în medie şi doi maximum, dar puţine (sau nici unul) îndrăznesc să pledeze pentru a nu face nici un copil. Grupurile ecologiste evită această temă controversată, preferând să acţioneze asupra consecinţelor procreării noastre excesive. Oamenii de ştiinţă recunosc efectele populaţiei dar refuză să o includă în soluţiile pe care le propun.

Mai multe forumuri online pe care se discută idei legate de extincţia voluntară a umanităţii sunt disponibile. Unul dintre ele, dedicat Voluntarilor şi Suporterilor VHEMT, are peste 1400 de înscrişi iar un altul are mai mult de 4000.

Pe 8 aprilie 2010, postul TV francez Global Arte, a transmis un clip video anti-natalist, pro-planetă care include VHEMT (în franceză): "Les anti-natalité font leur buzz".

Într-un discurs intitulat "Mulţumim pentru că nu procreaţi", pe 16 februarie 2010, Les a prezentat conceptul VHEMT la Colegiul şi Conservatorul Oberlin.

Les a participat la o dezbatere intitulată "Densitatea populaţiei umane: influenţa patriarhatului, semne pozitive şi libertate reproductivă" la a 26-a Conferinţă anuală de interes public pentru legislaţia mediului în Eugene, Oregon, SUA pe 9 martie 2008. Au participat la dezbatere şi Kelpie Wilson, ziarist la TruthOut şi autorul cărţii Lacrimi primare, şi Richard York, professor asociat de sociologie la Universitatea din Oregon şi co-editor al ziarului Organization and Environment.


Cum pot să comand abţibilduri, ecusoane, tricouri de la These EXIT Times?

Aceste articole sunt disponibile prin comandă poştală de la These EXIT Times, sau online de la CafePress.


Urmează: BIOLOGIE ŞI PROCREARE

logo