DEMOGRAFIE

Natalitatea este în scădere peste tot în lume. Nu este oare "explozia demografică" un mit?

Rata natalităţii a scăzut la aproape jumătate din cât era în 1950: de la o medie de 5 copii pentru fiecare femeie la 2,6. Rata de creştere a populaţiei a scăzut şi ea semnificativ, după cum arată graficul publicat de Biroul de Recensământ al SUA.

Rata de crestere a populatiei mondiale: 1950-2050

Valoarea netă anuală a creşterii populaţiei a scăzut corespunzător de la 87 de milioane în 1989 la în jur de 74 de milioane în 2005.

Schimbarea anuala a populatiei mondiale: 1950-2050

Totuşi, înainte de a desface şampania pentru a celebra declinul exploziei noastre demografice, mai este un grafic de văzut - unul adesea ignorat.

Populatia mondiala: 1950-2050

Dacă ratele natalităţii şi creşterii demografice sunt în scădere, cum este atunci posibil ca populaţia să continue să crească?

Inerţia este cauza. Deşi fiecare cuplu aduce pe lume mai puţini dintre noi, aceste cupluri sunt mai numeroase, ceea ce rezultă în crearea a mai mulţi oameni. De exemplu rata fertilităţii de 1,5 copii pentru o femeie în China este mult sub pragul de reînnoire şi totuşi numărul net al populaţiei chineze continuă să crească cu 10 milioane pe an.

Exemplul chinez trebuie considerat un avertisment de rău augur. Dacă reducerea la jumătate a ratei fertilităţii nu a oprit creşterea populaţiei, oare ce ar putea să o facă? Cât de mult mai trebuie redusă rata natalităţii? În multe regiuni aceasta s-a stabilizat şi este puţin probabil să mai scadă dacă circumstanţele nu se schimbă.

O notă referitoare la primele două grafice: adâncitura din graficul ratei de creştere corespunzătoare perioadei 1959-1960 s-a datorat Marelui Salt înainte din China. Dezastre naturale şi o recoltă agricolă scăzută pe fondul unor reorganizări sociale masive în China acelor ani conduseseră la o creştere bruscă a ratei mortalităţii şi la o scădere cu aproape jumătate a ratei natalităţii.


Dacă aducem pe lume doar câte doi copii, nu este ca şi cum ne-ar înlocui pe noi, părinţii?

"Opriţi-vă la doi" a părut poate o proclamaţie radicală în 1968 când a luat fiinţă mişcarea Zero Population Growth, dar nici măcar atunci nu se potrivea realităţii demografice. Aşa-zisul prag de reînnoire de 2,1 copii per cuplu nu ar putea reduce rata creşterii populaţiei la zero mai devreme de jumătatea acestui secol, din cauza inerţiei.

Astăzi, mesajul transmis este doar uşor schimbat: "Ia în considerare posibilitatea de a avea un singur copil sau nici unul, şi în orice caz asigură-te că te opreşti după al doilea."

Ideea că a crea doar doi urmaşi ar însemna că ei doar şi-ar înlocui părinţii şi astfel nu ar mări impactul negativ asupra mediului este greşită. Noi nu suntem păstrăvi: nu ne depunem icrele şi apoi murim. Cei mai mulţi dintre noi vor trăi să-şi vadă nepoţii şi adesea şi strănepoţii.

Când un cuplu crează doi urmaşi care urmează să le "ia locul", impactul iniţial asupra mediului se dublează, şi asta presupunând că urmaşii noştri vor avea un stil de viaţă la fel de ecologic ca şi al nostru şi că nu se vor reproduce la rândul lor.

Mesajul "opriţi-vă la doi" de fapt încurajează reproducerea cuplurilor care "se califică" să o facă. Deşi un copil dorit este mai bine decât unul nedorit, inteligent (orice ar însemna asta) mai bine decât neinteligent şi bine îngrijit mai bine decât neglijat, fiecare dintre noi în această lume supra-industrializată are un impact enorm asupra Naturii, indiferent de aceste variaţii individuale.

De exemplu, comparând consumurile energetice, un cuplu nord-american care se opreşte după al doilea copil este echivalent cu un cuplu din estul Indiei oprindu-se după al 30-lea sau unul din Bangladeş oprindu-se după al 97-lea. Consumul energetic per persoană în funcţie de ţară.

Doi copii este mai bine decât patru şi a avea un singur copil este de două ori mai bine decât a avea doi, dar a crea intenţionat încă unul dintre noi în ziua de astăzi are implicaţii morale analoage cu a vinde bilete de croazieră pe un vapor care se scufundă.

Indiferent de câţi copii avem sau n-avem, mai degrabă decât să ne oprim la doi, trebuie să ne oprim de tot.


Linkuri în engleză:

Zero population Growth - Population Connection

"Fertilitatea in scădere", The Economist, 29 Octombrie 2009

Simularea creşterii populaţiei la o rată totală de creştere de 1,0 începând de acum

Glosar de termeni demografici realizat de Biroul Pentru Studiul Populaţiei


Urmează: ECOLOGIE

logo